Control Voltage CV via een audio interface

vragen 27-11-2020 13:01

Ik zat me af te vragen of ik CV signalen door mijn audio interface kon sturen (vanuit de computer) maar dat bleek niet te kunnen want mijn interface heeft geen DC-coupling. Er zijn enkele audio interfaces die dit wel hebben, de meeste echter niet. Waarom is dat zo? En is het mogelijk om alsnog DC-coupling toe te voegen?

Inderdaad kun je met een audio interface zonder DC coupling geen Control Voltage signalen versturen. CV is namelijk (meestal) gelijkstroom en een audio interface zonder DC coupling (DC is Engels voor Direct Current, dus gelijkstroom) houdt gelijkstroom tegen. Dat filteren van gelijkstroom is op zich nuttig want gelijkstroom kan elektronische componenten beschadigen, onnodig versterkervermogen verspillen en brom veroorzaken. Audiosignalen bestaan enkel uit wisselstromen dus gelijkstroom is ongewenst. Met  condensatoren kun je eenvoudig DC wegfilteren. Je zou denken dat je die condensatoren moet kunnen verwijderen of beter 'overbruggen' met een schakelaar, om zo een DC coupled interface te maken, maar dan moet je wel weten welke condensators je moet bypassen en of de rest van de schakeling hier niet door beschadigd wordt. Je zou hierover met het schema van je geluidskaart het beste een gekwalificeerd elektronicus kunnen raadplegen. Het eenvoudigste is natuurlijk om een andere audio interface aan te schaffen die wel DC coupled is. Dat is ook noodzakelijk als je CV signalen met software als MOTU Volta of Expert Sleepers Silent Way vanuit je computer naar je analoge cv apparatuur wilt versturen. Een lijstje met dc coupled interfaces -  -vind je op www.expert-sleepers.co.uk.  Vrijwel alle MOTU interface zijn DC coupled, een paar van Native Instruments, Alesis en Universal Audio. Er komen wel steeds meer geschiukte interfaces uit.

Er is wel een manier om een niet-DC coupled geluidskaart met CV en Silent Way te gebruiken middels de Expert Sleepers AC Encoder en door wat simpele elektronica aan je outputs toe te voegen of hun ES-1 interface te gebruiken.


zoeken
zoeken