Sync of sync?

vragen 22-10-2014 14:05

Onlangs ben ik verhuisd en heb ik mijn studio weer opgebouwd. Mijn computer is terug van weggeweest i.v.m. nieuwe processor. Wat betreft de computer heb ik een vraag:
alle apparatuur wordt qua tempo door de Roland MC50 geregeld. Echter de standalone vsti's reageren niet op midiclock. Als geluidskaart gebruik ik een Terratec Phase X24 FW voorzien van midi in en out. Deze heeft een instelscherm waarin wordt aangegeven: Master clock: Internal, External. Het is niet mogelijk om External clock te selecteren. Voor de verhuizing liepen de vsti's perfect mee in de maat. Hoe kan ik dit probleem verhelpen?

Gert

Beste Gert,

De clockinstelling die je op de Phase x24 - en ook op veel andere audio-interfaces - tegenkomt, heeft niets met midiclock te maken. Het gaat hier over ‘wordclock’, een synchronisatiesignaal voor digitale audio. De wordclock-instellingen zijn alleen van toepassing als je verschillende apparaten digitaal op elkaar aansluit. Zodra je een digitaal audiosignaal zou aansluiten op de digitale input van je Terratec zul je wel voor ‘External’ kunnen kiezen.

Waarom je vsti's niet op midiclock reageren is lastig te zeggen. Het is wat verwarrend omdat je het hebt over standalone vsti's, maar een vst of vsti is altijd een plug-in en die ontvangt zijn midiclocksynchronisatie van de daw (Cubase, Live, FL Studio etc.) waarin ze draaien. De vsti’s - eigenlijk de lfo’s, arpeggiator of ingebouwde stepsequencer - volgen dus normaal gesproken het tempo van de sequencer, tenzij je in een keuzemenu van de plug-in deze functie, vaak 'Sync' geheten, uitzet.

Controleer eerst of je MC50 überhaupt midiclock verstuurt (dat is vast ergens aan of uit te zetten) en of je sequencer wel reageert op midiclock als je het hele systeem aan je MC50 wilt synchroniseren. Er zijn overigens wel standalone softwaresynthesizers, en dat zijn soms inderdaad standaloneversies van plug-in-instruments. Of die op midiclock reageren hangt af van of daar een optie voor ingebouwd is.

zoeken
zoeken