Grote songbestanden uitwisselen

vragen 12-03-2015 10:25

Ik werk samen met een vriend van me aan songs voor een gezamenlijk project. We gebruiken allebei Sonar, maar hij woont in de Verenigde Staten en het is wel een heel gedoe met het uitwisselen van songbestanden. Via e-mail worden attachments vaak geweigerd en het versturen van dvdís of memorysticks neemt enorm veel tijd in beslag. Weten jullie een betrouwbare methode om snel (en liefst gratis) bestanden te versturen?

Attachments versturen via e-mail is inderdaad nauwelijks een optie. De meeste providers hanteren een datalimiet voor attachments van 10MB of iets dergelijks, en daar zit je natuurlijk zo boven. Maar er zijn een aantal alternatieven.

Als je een eigen site hebt, dan kun je bestanden daarnaartoe uploaden en een downloadlink naar de ‘ontvanger’ mailen. Je hoeft daar geen ftp-server voor op te zetten; je kunt gewoon het bestand – liefst in gezipte vorm − uploaden naar je website, waarvoor je hetzelfde programma kunt gebruiken als waarmee je je website uploadt of een van de vele gratis ftp-programma’s. Zet het bestand in de bovenste folder (‘root’) waar ook de homepage (home.html o.i.d.) staat. Als je website www.japie.net is en de zipfile met bestanden song_1.zip, dan wordt de downloadlink www.japie.net/song_1.zip

Hoe groot de bestanden mogen zijn hangt natuurlijk wel van de webspace af die je bij je provider voor je website hebt gekregen/gehuurd. De homepage die je standaard bij een provider krijgt, is meestal maar 20 à 50MB. Verder kan er ook een limiet op het dataverkeer gehanteerd worden door de provider. Trouwens, een hostingpakket hoeft tegenwoordig niet veel te kosten. Een bedrijf als www.budgetwebhosting.nl biedt 1250MB webruimte aan voor € 24,- per jaar, en het kan nog goedkoper als je goed zoekt.

Als je te weinig data op je website kwijt kunt, kun je een gratis filetransferservice gebruiken. Daar zijn er enorm veel van, maar bij de meeste is de hoeveelheid data gelimiteerd, moet je een langdradige registratieprocedure doorlopen, wordt er soms software op je computer geïnstalleerd en word je als je niet uitkijkt nog doodgegooid met allerlei reclame-uitingen. Ik gebruik zelf altijd www.wetransfer.com: geen inschrijving, gewoon meteen uploaden en behoorlijk snel ook nog. Maximale grootte is 2GB, maar je kunt je bestand natuurlijk ook in twee stukken verdelen als het groter is. Je geeft het e-mailadres van de ontvanger op en die krijgt een e-mail met de downloadlink. Er zijn nog veel meer bedrijfjes die dit soort cloud/filesharing service aanbieden; denk aan RapidShare, maar Wetransfer werkt simpel, betrouwbaar en zonder gezeur.

zoeken
zoeken