Patchbay

vragen 20-05-2016 10:41

Ik werk met een kleine analoge Soundcraft mixer en dat klinkt prima, maar ik heb wel te weinig inputs om al mijn apparatuur permanent aan te sluiten. Nu bedacht ik me dat je daarvoor een patchbay kunt gebruiken niet alles hoeft steeds aangesloten te zijn- , dus heb ik er een op de kop getikt voor een prikkie. Het enige rare is dat de gaatjes in de patchbay heel klein zijn, een jackplug past er niet in en mini-jack is te klein. Heb ik een kat in de zak gekocht?

Je hebt een zogenaamde Bantam of TT (staat voor Tiny Telephone) patchbay gekocht. Dat is een veelgebruikt professioneel systeem, waar je op een relatief klein oppervlak heel veel patchpunten kwijt kunt. De pluggen hebben een diameter van 4,4mm. Aan de achter- of onderkant hebben deze patchbays meestal soldeerpunten (hopelijk ongebruikt, want anders moet je ze eerst schoonmaken!), waarop meestal een multikabel wordt gesoldeerd die aan de andere kant op de in- en outputs van je mixer en randapparatuur wordt aangesloten. Vaak hebben ze zeven of vijf soldeerpunten per aansluiting; dat is om ‘normalling’ of ‘half normalling’ mogelijk te maken.

Het eerste betekent dat er een verbinding bestaat tussen twee patchpunten die boven elkaar zitten, bijvoorbeeld de output van een synth en de input van een mixer. Zodra je een kabel in een van die twee punten steekt, wordt die verbinding verbroken. Bij half normalling wordt het signaal alleen verbroken als je een plug in het onderste gat stopt.

Je kunt de patchbay ook zo simpel mogelijk aansluiten. Tik het merk en type patchbay in Google en je vindt zeer waarschijnlijk de pinlay-outs voor zover dat niet meteen al duidelijk is. De TT patchkabels kun je aanschaffen bij de professionele muziekwinkels. Prijzen beginnen bij € 20,- per set van acht.

Als je geen zin hebt in een enorme partij gesoldeer en gewoon jackpluggen wilt gebruiken, is het wellicht beter om een patchbay voor standaard jacks aan te schaffen, en dan eentje waarbij zowel boven als onder jackpluggen gebruikt worden. Dan hoef je niks te solderen. Een ongebalanceerde jack patchbay koop je voor een paar tientjes op Marktplaats. Bedenk wel eerst wat de beste lay-out van de patchbay is, op basis van welke apparatuur je gebruikt en wat je favoriete werkmethode is.

zoeken
zoeken