Beste hoofdtelefoon om op te mixen.

vragen 07-01-2018 10:02

In Interface 164 staat dat mixen op een hoofdtelefoon bedrieglijk kan werken. Nu ben ik al een tijd op zoek naar een uiterst betrouwbare hoofdtelefoon voor gebruik in de studio, en hoor heel wat uiteenlopende meningen hierover. Als ik de winkels moet geloven kan ik elke hoofdtelefoon kopen die ik tegenkom aangezien bij de specs meestal hetzelfde ‘goed en betrouwbaar’-verhaaltje staat... Ik hoor wel dat bijvoorbeeld de AKG-K701 erg goed is, maar ik oriënteer me liever eerst voordat ik een kat in de zak koop. Ik zoek een hoofdtelefoon die lekker zit en dus geen pijn gaat doen aan je oorschelpen na langdurig gebruik, maar vooral: een hoofdtelefoon die zo betrouwbaar mogelijk klinkt tijdens de mix.

Mixen op een hoofdtelefoon is eigenlijk altijd minder betrouwbaar dan mixen op goede monitorspeakers. Dat heeft niet alleen met de geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon te maken, maar vooral ook met het gedrag van geluidsgolven in een ruimte: een hoofdtelefoon levert altijd een soort abstracte weergave. Hiervoor zijn wel weer oplossingen bedacht, zoals Redline Monitor software en hardware als de Focusrite VRM Box. De klank van veel hoofdtelefoons wordt vaak ook gemanipuleerd, waardoor vooral laag en hoog benadrukt worden en het midden vaak onderbelicht blijft. Dat betekent dat de lekkerst klinkende hoofdtelefoon niet per se de beste hoofdtelefoon om op te mixen is. Muziek wordt tegenwoordig natuurlijk wel vaker op oordopjes/hoofdtelefoons beluisterd dan op speakers, en in veel situaties is het onmogelijk om op behoorlijk volume op monitorspeakers te luisteren vanwege de buren. Het komt ook voor dat de akoestiek van je werkruimte het geluid heel erg vertekent. Niettemin is toch altijd aan te raden om je mix behalve op een hoofdtelefoon ook op (meerdere) speakersets te checken.

Een aanbeveling doen is erg lastig, maar ik kan wel een aantal mogelijke kandidaten opnoemen.

Beyer Dynamic; DT800 (voor zover nog verkrijgbaar), DT250 (± € 150,-) en DT880 (± € 230)

AKG K702; (± € 350,-), K240 MKII (± € 130,-)

Sennheiser; HD650 (± € 350,-), HD600 (± € 300,-), HD280 Pro (± € 130,-)

Hoe comfortabel ze zijn, kan ik niet zeggen en er zijn vast nog meer goede kandidaten, maar deze modellen worden vaak aanbevolen. Halfopen hoofdtelefoons bieden meestal de beste balans tussen een bevredigende laagweergave en draagcomfort. De grote gespecialiseerde muziekwinkels hebben over het algemeen diverse merken en types testklaar opgesteld.

Net als bij luidsprekers zul je ook bij hoofdtelefoons een flinke tijd moeten wennen aan de sound en net als veel monitorspeakers moeten ze ook altijd een paar dagen ‘inbranden’ voor ze klinken zoals ze horen te klinken.

zoeken
zoeken