Kan ik mijn daw verkopen?

tweedehands software

vragen 20-11-2017 15:11

Is het mogelijk om een daw-softwarepakket te verkopen met registratienummer, welke is geregistreerd op de site van de maker van dit pakket? Met andere woorden is een dergelijk pakket door iemand anders weer te gebruiken met dezelfde registratiecode?

Of jesoftware als een daw kunt verkopen varieert per fabrikant. Het valt niet mee om hier heldere informatie over te vinden; veel daw-makers lijken de info hierover te verstoppen. Bij daw’s die werken met een dongle is het meestal eenvoudig; met dongle en programma-dvd is het normaal gesproken geen probleem.

Voor Cubase moet de originele eigenaar wel deregistreren zodat de nieuwe eigenaar kan registreren, maar ook zonder dat kun je updates gewoon downloaden. Bij Pro Tools kun je de license tegen een kostprijs overzetten van de ene naar de andere iLok key. Verder moet je een transfer of ownership uitvoeren. Bij Reason is er een vrij heldere methode om de license over te zetten naar een nieuwe eigenaar.

Maar er zijn ook daw’s waarbij verkoop niet toegestaan. Als je wilt kopen of verkopen, dan kun je het best eerst bij de fabrikant navragen of het toegestaan is en wat de procedure is. Zorg er als koper altijd voor dat je alle documenten, dvd’s et cetera ontvangt plus de relevante gegevens over de eerste eigenaar en de account waarmee hij het programma geregistreerd heeft.

zoeken
zoeken