Audio interface zonder latency

vragen 27-04-2019 16:05

k gebruik de CI2+ interface van steinberg met cubase artist. Deze geeft 6.1 ms latency bij 96 samples buffer. Bij gebruik met de IK Multimedia iRig Pads controller om beats in the tikken is het resultaat toch slecht anders dan ik bedoel .
Er bestaat nu een nieuwer model de UR22 waarover de website zegt dat die geen latency heeft. Is dit waar? Bestaat er zoiets?

Een audio Interface zonder latency bestaat niet en eigenlijk kun je zeggen dat in de digitale wereld er geen sprake kan zijn van echte realtime processing. De hoevelheid vertraging hangt af van de gebruikte connectie (usb 3, usb 2, Thunderbolt etc.), de samplerate, de kracht van de processor in je computer en vooral de kwaliteit van de van audio interface drivers.
Nul zal de vertraging nooit nul worden omdat converters zelf al een bepaalde latency hebben; in de orde van een 0,5 tot 1,5 milliseconde. Als je monitored via je daw kom je al op zo'n 1 à 3 msec. Dan zijn er nog allerlei buffers in de computer en het operating system, zoals voor de usb bus en de audio driver, Die buffers zijn nodig omdat de processor in je computer ook allerlei andere taken moet verrichten. Er moet dus eeen soort voorraadje aan data aangelegd worden, waar de cpu mee aan de slag kan als ie daar de gelegenheid voor heeft. Je kunt de driverbuffers zo laag mogelijk instellen voor de kleinste latency, maar dat levert een hoge processorbelasting op en in extreme gevallen drop-outs en clicks. Als je problemen met vertraging hebt kun je bij opnames de buffers zo klein mogelijk maken, maar bij afspelen/mixen – waar latency geen probleem is omdat de daw hiervoor corrigeert- imaak je de buffers weer groter om zoveel mogelijk processorkracht voor plug-ins te gebruiken. Latency wordt nog veel groter als je monitored door plug-ins. Die voegen elk weer wat extra vertraging toe. De enige uitzondering hierop zijn systemen die hun plug-ins op een speciale dsp processor draaien en niet op de processor van de computer (native).
De opmerking over 'geen latency' slaat op 'Direct Monitoring', een soort trucje om bij inspelen/opnemen een deel van het inputsignaal, meteen naar de output door te sluizen. Dat signaal blijft analoog, gaat niet door de computer en heeft dus geen last van vertraging. Dit is precies hetzelfde wat de 'mix' knop op jouw CI 2+ doet. Mogelijk heeft de UR22 iets minder latency dan de CI 2, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat je met 96 samples buffer echt vertraging merkt bij het intikken van beats. Check of de buffers nog wat lager kunnen bij opnemen, gebruik geen plug-ins op de input of beter, gebruik direct monitoring op de interface als dat relevant is. En vergeet ook niet te checken of eventuele samples die je gebruikt wel goed geknipt zijn, dus dat er geen 'lucht' tussen het startpunt en de attack van de drumsound zit!

zoeken
zoeken