Synthesizers resetten

vragen 24-01-2020 10:02

Ik heb voor een mooi prijsje een Roland JD-800 gekocht. Ik wist dat ie niet helemaal in orde was, maar dacht dat ik het wel zou kunnen oplossen. Helaas is dat lastiger dan ik dacht. Het display ziet er heel raar uit en soms komen er lelijke knarsende geluiden uit. Moet ik hem laten repararen of hebben jullie nog een goed idee?

Bij veel digitale processors en synths, de JD-800 is een digitale synth, zijn dit soort problemen vaak op te lossen met een zogenaamd reset commando. Er wordt dan een bestandje in een chip ingelezen met de basisinstellingen waarmee ie uit de fabriek is gekomen. Dat betekent wel dat specifieke gebruikersinstellingen verdwijnen en vaak worden ook de user presets gewist. Bij sommige apparaten kan het lastig zijn om de juiste resetprocedure te achterhalen, maar door 'reset command' + merk en typenummer in te tikken in je zoekmachine kom je er meestal wel achter. Roland heeft een pdf online staan met reset commando's voor vrijwel al hun producten waaronder de JD800: 'Press DATA TRANSFER. Use PAGE UP (^) and DOWN (v) to select FACTORY PRESET. Press YES '.

Problemen met het display en storingen in de sound hebben soms ook te maken met het feit dat de interne batterij – meestal een knoopcel-type- leeg of bijna leeg is. Om die te vervangen moet wel de kast open. De batterij zie je dan meestal wel zitten en de relevante gegevens staan er meestal op. Maar met wat geluk is een reset voldoende.

 

zoeken
zoeken