aanmelden
Intern geluid opnemen met Wavelab 7 LE
vragen 25-05-2012 13:05
Bij Steinberg kom ik er niet achter, maar misschien weten jullie het. Op m’n pc heb ik Wavelab 7 LE geïnstalleerd, maar het lukt mij niet om de output van andere programma’s (bijvoorbeeld van iTunes, Reason of Cubase ) op te nemen in Wavelab. Ik zie ook geen signaalactiviteit in de mixer, maar hoor het geluid wel. Ik gebruik als audio-interface of de M-Audio Fasttrack Pro. of de in het moederbord ingebouwde Reaktek geluidschip, maar opnemen lukt met geen van beide. Als ik de M-Audio (usb) interface gebruik, kan ik in Wavelab via Options>Audio Stream Settings bij de tab ‘Recording’ kiezen voor ‘input M-Audio’ (waarmee de hardware-input van de M-Audio interface wordt bedoeld) of voor ‘Windows MME’. Er kan niet voor een optie van ‘Het geluid dat je hoort’ worden gekozen. Als ik de rode recordknop in Wavelab aanklik, komt er een dialoogbox. Die vraagt mij de audio te checken: of deze op slave of op sync staat! Kan dat een oorzaak zijn? Hoe stel je dat in? Fred Velderman

Beste Fred,

Wavelab zelf heeft geen mogelijkheid om ‘interne’ audio, dus via een softwareverbinding, op te nemen. Het opnemen van wat je hoort, kan wel door het verbinden van de output van de ene kaart (die aan bijvoorbeeld iTunes is toegewezen) via een kabeltje met de input van de andere kaart die je in Wavelab selecteert, maar dat is wel erg primitief. Er zijn een aantal geluidskaarten waar je een interne routing in software kunt maken, onder meer van Creative (‘What You Hear’) en Esi, maar met je M-Audio kan dat niet voor zover mij bekend is.

Er is gelukkig wel een andere mogelijkheid, namelijk het gebruik van een software-audiorouter als Virtual Audio Cable (www.ntonyx.com), maar dan moet je niet voor de asio-drivers kiezen in de programma’s die je wilt verbinden. Van VAC kun je een demoversie downloaden om te checken of het inderdaad werkt. Bij mij lukte het niet met Cubase, wel met een mediaplayer als Winamp, dus op deze manier zou je ook streaming audio moeten kunnen opnemen. In je audiosoftware verschijnen na installatie van VAC nieuwe in- en outputs met het label Virtual Audio Cable. In het programma waarvan je het geluid wilt opnemen, kies je VAC als output, in Wavelab VAC als input.

De simpelste oplossing is natuurlijk om de audio die je in Wavelab wilt bewerken eerst te exporteren als een audiobestand, in Cubase; File/Export/Audio Mixdown, en dat vervolgens in Wavelab te laden. Reason heeft ook een export-optie. iTunes speelt sowieso enkel bestanden af en die kun je meestal gewoon direct in Wavelab laden. Alleen voor streaming audio zul je een software-router moeten gebruiken.

De melding over slave en sync heeft niets met dit probleem te maken, maar waarschijnlijk met het feit dat de digitale input van je geluidskaart geactiveerd is en er geen digitaal apparaat is aangesloten. Normaal gesproken moet clock-source in je geluidskaart op ‘internal’ staan. Kijk even of dat ook zo is in je M-Audio mixer/utility.

Eerder gepubliceerd in Interface 153.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com