aanmelden
Hoe maak ik een double speed gitaar?
vragen 25-05-2012 13:05
Weten jullie een manier om het double speed guitar-effect te realiseren dat je bijvoorbeeld bij Mike Oldfield en op andere oude songs kunt horen? Die werden toen gewoon op halve tapesnelheid op een analoge taperecorder opgenomen, maar hoe doe je dat in een daw? Het moet bij afspelen dus ook twee keer zo hoog klinken, dus geen timestretching. Op 22,05kHz opnemen en op 44,1 afspelen kan misschien ook, maar dan zou je een truc moeten hebben om de daw te laten geloven dat hij een 44,1 file afspeelt die in werkelijkheid 22,05 is. De header met een binaire editor veranderen? Ik weet niet eens of dat kan! Ik wil het liefst op halve snelheid kunnen inspelen, omdat ik niet echt een gitaarvirtuoos ben. Hendrik Kamps


Beste Hendrik,

Voor zo’n double speed-gitaar kun je verschillende methodes gebruiken:

1) Er bestaan plug-ins zoals Pitch ‘n Time voor Pro Tools en Zplane’s Elastique die dat kunnen. Diverse timestretchers in een aantal daw’s hebben eveneens een speciaal tape-algoritme ingebouwd. Elastic Audio (Pro Tools) heeft een Varispeed algoritme, Samplitude heeft een varispeed-functie, net als Edison in FL Studio, en in Cubase 6 heeft Elastique Pro eveneens een tapemodus waarmee je een partij twee keer zo snel en een octaaf hoger kunt maken.
2) Het kan nog simpeler: als je een 44,1kHz bestand (de gitaar) laadt (geen samplerate conversion toestaan) in een 88,2kHz daw-project (een 22,05kHz bestand in een 44,1kHz project kan ook), draait ie op dubbele snelheid en een octaaf hoger. Het veranderen van de samplerate kan in een audio-editor en in veel daw’s.

3) Als je de partij ook op halve snelheid wilt inspelen, kun je de backingtrack (even een mixje maken naar een nieuw spoor) met een tapespeedfunctie of de samplerate-truc naar de halve snelheid terugbrengen. Mute de originele sporen en speel de gitaar in terwijl je naar de half speed tussenmix luistert. Vervolgens breng je de gitaar met tapespeedfunctie of samplerate halveren op dubbele snelheid, mute je de backingtrackmix, zet je de originele tracks weer aan en bingo: je hebt een double speed-gitaar.

4) Als je al een gitaarpartij hebt die je alsnog op double speed wilt gebruiken, dan kun je ook de hele gitaarpartij (eventueel in stukken geknipt) in een sampleplayer laden en gewoon met een noot een octaaf boven de originele toonhoogte triggeren. Als je de originele gitaartrack erboven laat staan, kun je het startpunt van de midinoten eenvoudig uitlijnen in je sequencer.

Eerder gepubliceerd in Interface 153

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com