aanmelden
Zelf een zanghok bouwen
vragen 22-08-2013 15:07
Ik zou graag willen beschikken over een zangcabine/vocal booth (van circa 2x1½ meter) in mijn garage voor het maken van zangopnames. Professionele bedrijven die dit soort cabines kunnen leveren lijken er nauwelijks te zijn. Hoe kan ik op de beste manier komen tot een perfect klinkende zangcabine? Waar moet ik op letten wat betreft isolatie, afmetingen, toegangsdeur, raam, vloer, et cetera?

Peter

De eerste vraag die je je moet stellen is: wat wil je bereiken? Isolatie van geluiden van buiten of een goede akoestiek binnen (of beide)? In het eerste geval zul je een cel moeten bouwen met dubbele wanden, met daartussen isolatiemateriaal, die totaal of zoveel mogelijk losstaat van het casco van het gebouw. Dat betekent neopreen/rubber tussen zangcabinevloer en garagevloer. De deur zou dan eigenlijk ook dubbel moeten zijn, dus een soort luchtsluis. De consequentie daarvan is weer dat je voor een goede luchtverversing zult moeten zorgen. Let ook op kabeldoorgangen, verwarming et cetera. Kortom, erg ingewikkeld en duur!

Is isolatie van de buitenwereld minder belangrijk en zoek je naar een werkbare akoestiek voor het opnemen van zang of akoestische instrumenten, dan is het allemaal een stuk simpeler. Zorg ervoor dat geen enkele wand van het zanghok parallel staat met een andere, dus alles uit het lood. Kies de afmetingen zodanig dat lengte, breedte en hoogte niet gelijk of een veelvoud van elkaar zijn. Bedenk: hoe kleiner de ruimte, hoe lastiger het is om een goede klank te realiseren. Zorg binnenin voor een mix van absorberende en reflecterende materialen; maak dus niet alles 'dood', maar zorg voor wat ‘dispersie’ (verstrooining van het geluid). Het beste kun je dat experimenterend uitzoeken met verwijderbare/verplaatsbare isolerende en reflecterende panelen. Een raam (niet parallel aan een ander vlak!) is essentieel voor communicatie.

Ondanks alle moeite komt het regelmatig voor dat zo’n zanghok uiteindelijk gewoon een heel lelijke klank oplevert. Ik heb zelf goede ervaringen met een uiterst simpel systeem. Aangenomen dat je weinig last van geluid van buiten hebt, kun je bij de bouwmarkt twee of drie lichte binnendeuren kopen, deze van pootjes voorzien - zodat ze vrij, maar stabiel kunnen staan - en ze aan één kant met goed akoestisch materiaal beplakken. Plaats deze deuren in een v- of u-vorm, eventueel kan er een dak van akoestisch schuim op, en je hebt een simpele, maar doeltreffende vocal booth, waarvan de akoestiek variabel is door het anders neerzetten van de panelen. Groot voordeel is ook dat de communicatie erg simpel is.

Er zijn trouwens ook kant en klare booths verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Esmono

Voor meer info en diverse zelfbouwbeschrijvingen kun je via internet zoeken met de steekwoorden 'vocal booth' of 'iso booth'.


Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com