aanmelden
Zipbestanden en geluidskwaliteit
vragen 23-08-2013 10:08
Ik maak om de zoveel tijd back-ups van mijn Cubase-projecten maar de harde schijf waarop die back-ups staan raakt vol. In Windows kan ik een hele map kopiƫren naar een gecomprimeerde map, en die vervolgens op een cd-rom branden. Dat gaat goed en scheelt veel ruimte, maar verlies je daarmee ook audiokwaliteit?
Dylan

Beste Dylan,

Bij het proces van zippen (dus gecomprimeerde map in Windows) en ook andere vergelijkbare programma's als Winrar of Stuffit blijven de ingepakte data onaangetast, men noemt dat ‘lossless packing’ of ‘lossless compression’. Je hoeft dus niet bang te zijn, de geluidskwaliteit wordt hierbij niet aangetast. Dit in tegenstelling tot mp3's, aac Ogg/Vorbis en andere soorten bestanden. Hierbij wordt wel degelijk belangrijke data weggegooid en verlies je geluidskwaliteit. Men noemt dit dan ook 'lossy'. 

Ik zou je overigens aanraden om een flinke externe harde schijf aan te schaffen voor het maken van back-ups van belangrijke bestanden. Zo'n schijf kost niet veel en het voordeel is dat je 'm onder je arm kunt meenemen als je huis in brand zou staan of iets dergelijks. Een complete computer neem je niet zo makkelijk mee als je zo snel mogelijk je pand uit moet. Nog beter is het om die back-up schijf op een ander adres te bewaren. Als je pand afbrand als je niet thuis bent heb je toch nog al je belangrijke data.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com