aanmelden
Thuis drums opnemen
vragen 02-11-2013 15:22
Ik ben drummer en wil graag met een softwareprogamma als Pro Tools of Cubase thuis opnames maken van mijn drumkit. Bij voorkeur verdeeld over kanalen; dus bas, snare, toms et cetera wil ik apart opnemen. Hebben jullie tips voor me waar ik op moet letten?
Erik Schreurs

Beste Erik,

Om zelf drums op te nemen heb je een geluidskaart met genoeg inputs nodig. Acht is ideaal, maar het kan desnoods met vier. Die geluidskaart moet natuurlijk genoeg microfooninputs hebben, maar je kunt ook een mixer met mic-inputs gebruiken die je via direct-outs of subgroepen op de line -ins van je geluidskaart aansluit. Daarnaast zijn er diverse losse microfoonvoorversterkers (met vier of acht kanalen) die je analoog of via een digitale Adat-aansluiting op een geluidskaart kunt aansluiten. Gebruik je condensatormicrofoons - ideaal voor overheads- dan dient je geluidskaart of mixer over fantoomvoeding te beschikken.

Uiteraard heb je ook voldoende microfoons nodig. Een voor elke trommel plus twee voor de overheads is ideaal, maar het kan ook met vier microfoons: een voor de basdrum, een voor de snare en twee voor de rest oftewel de overheads. Het kan in principe ook met alleen overheads, maar dan valt er natuurlijk niet meer te sleutelen aan de balans of de klank van de afzonderlijke trommels. Goede microfoons zijn van belang, maar de kwaliteit van de drumkit en vooral de klank van de ruimte waarin je opneemt, zijn misschien even belangrijk. Harde kale betonnen rechthoekige ruimtes klinken niet zo fijn. Onregelmatige ruimtes (met zo weinig mogelijk parallelle vlakken) met hout, ruwe steen en andere materialen klinken vaak een stuk beter; een zolder klinkt vaak beter dan een slaapkamer in een nieuwbouwhuis. Verwacht trouwens niet dat je meteen de ideale sound vindt. Het kost heel veel tijd en je moet veel dingen uitproberen voordat het allemaal een beetje klinkt zoals je je dat had voorgesteld!

Goede informatie vind je in dit document van Shure 

En als je bij Google ‘recording drums’ of ‘how to record drums’ intikt, vind je veel goede sites met informatie. Er zijn ook een paar goede Engelstalige boeken: Sound Advice On Recording & Mixing Drums van Bill Gibson en The Musician’s Guide To Recording Drums van Dallan Beck.

Een andere mogelijkheid is om een keer opnamen van je drumkit te laten maken in een goede studio. Dat kost een paar centen, maar als je let op wat de technicus doet en hem ondertussen de oren van het hoofd vraagt, kan het een goede investering zijn.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com