aanmelden
Kraftwerk synths
vragen 20-02-2014 10:15
Ik heb onlangs de band Kraftwerk ‘ontdekt’, met name de fantastische track Autobahn, en vroeg me af welke synthesizers ze allemaal gebruikten. Waren dat modulaire synths of speciaal gemaakte apparatuur? Is er verder nog info te vinden over Kraftwerk?
Virgil Moerland

Beste Virgil

Kraftwerk is altijd erg zuinig geweest met informatie over de apparatuur die ze op het podium en in de studio gebruikten. Bij hun zeldzame optredens was alles meestal ingebouwd in een strak gedesignde stage set-up. Wat wel redelijk zeker is, is dat ze voor Autobahn en andere tracks op het gelijknamige album een Moog Minimoog en een ARP 2600 gebruikten. De percussiesounds komen waarschijnlijk deels uit deze synths en uit een drumcomputer, mogelijk een Maestro Rythm King of een Univox Rhythm. De autogeluiden aan het begin zijn door de legendarische producer Conny Plank opgenomen (vermoedelijk een Mercedes {:-), in wiens studio het album ook deels zou zijn opgenomen en gemixt. In Autobahn wordt een vocoder gebruikt, van EMS of Sennheiser. Verder horen we nog dwarsfluit, een Farfisa elektrische piano en elektrische gitaar. Belangrijk voor de sound is de gebruikte Mutron Biphase faser. Bij latere albums kwamen daar ARP Odyssey, EMS Synthi A, Oberheim SEM en een Polymoog bij. Voor koorgeluiden gebruikte Kraftwerk de Vako Orchestron (opvolger van de Optigan), een soort miniversie van een mellotron die met optische disks werkte. Een analoge sequencer, een set drumtriggerpads en een soort dwarsfluitcontroller werden wel speciaal voor Kraftwerk gebouwd. Pas in de jaren negentig gingen ze gebruik maken van modulaire synthesizers van Doepfer. En jawel, ook Schneider en Hütter, de Kraftwerk-oprichters, werken nu met laptops en software!

Heel veel informatie over Kraftwerk en gebruikte apparatuur is hier en hier te vinden 

Toevallig heb ik net I Was A Robot gelezen van ex-Kraftwerker Wolfgang Fluhr: dik, saai en met erg weinig details over studio en apparatuur. Alleen voor echte ‘Kraftwerk Köpfe’. Verder zijn er nog Kraftwerk: Man, Machine And Music van Pascal Bussy, een erg sterke analyse van de ideeën achter het Kraftwerk-concept, en de dvd Kraftwerk And The Electronic Revolution. Het hele geremasterde Kraftwerk-repertoire is onlangs als cd-box verschenen onder de titel 12345678 The Catalogue

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com