aanmelden
Nearfield monitors voor hiphop en RnB
vragen 20-02-2014 10:22
Ik wil een nearfield monitors aanschaffen voor hiphop, r&b etcetera. Mij viel op dat veel mensen, in mijn genre, de monitors van KRK gebruikten. Ik had me dan ook voorgenomen om KRK VXT 6 monitors aan te schaffen.
Iemand die beweert jarenlang ervaring te hebben met speakers raadde mij dat af . Hij leek zeker te zijn van zijn betoog en gaf als redenen dat KRK monitors:
1. Geen goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben
2- Een frequentiebereik hebben dat niet past bij mijn muziekstijl (52Hz-22kHz +/-1,5dB)
Volgens hem leveren ze dus niet genoeg laag, en zijn advies was dan ook om een set monitors kopen die meer laag kunnen weergeven. Bent u het met hem eens?

Paulin Ishimwe

Beste Paulin,

Ik ben het niet helemaal met hem eens. KRK is een goed en zeker in de VS populair merk monitors. Ze zijn (of waren) wellicht iets duurder dan sommige concurrenten uit het verre Oosten, maar de aanschaf van monitorspeakers is bij uitstek iets waarbij je vooral niet te zuinig moet zijn. Je speakers zijn daar gewoon te belangrijk voor.

Over de opmerking dat er niet genoeg laag in zit, valt te twisten. Ten eerste zijn er nauwelijks nearfield-monitors die lager gaan dan 50-70Hz. Dat heeft simpelweg te maken met het formaat; Om diep in het laag door te kunnen gaan heb je eenvoudig een grote kast en een krachtige grote woofer nodig. Een grotere speaker zal dus meestal meer laag weergeven, maar ook meer kosten.

Ten tweede hebben de speakers waarop de meeste mensen muziek beluisteren ook weinig sublaag. Denk maar aan computerspeakers, ghettoblasters et cetera. Je kunt je dus afvragen of het zinvol is om te mixen op speakers die geweldig diep laag weergeven dat anderen nooit kunnen horen. Daar komt nog bij dat je luisterruimte ook groot genoeg moet zijn om de speaker dat laag ook adequaat te laten weergeven. In een kleine ruimte kan een speaker met erg veel laag juist extra problemen opleveren.

Wat je zou kunnen overwegen als je toch meer laag wilt horen, is om een set monitors te kopen met een extra subwoofer, een derde speaker die alleen het laagste laag weergeeft dat de nearfield-monitors niet kunnen weergeven. KRK verkoopt dat soort setjes, net als veel andere merken, zoals Genelec. De subwoofer hoeft ook niet per se van hetzelfde merk te zijn als de nearfields. Mackie is wellicht een interessante optie, met een behoorlijke laagweergave zonder subwoofer. Dat zal wel betekenen dat je meer geld kwijt bent.

Ik zou je adviseren om met een paar cd’s met daarop jouw favoriete muziek bij een  winkel binnen te lopen waar ze een flink aantal monitors testklaar hebben staan, en dan rustig te gaan luisteren. Doe dit dan bij voorkeur op een dinsdag- of woensdagochtend wanneer er meestal nauwelijks andere klanten zijn, en de verkoper rustig de tijd voor je kan nemen. Nog beter is het om een monitorset een weekend te lenen zodat je ze in je eigen ruimte kunt proberen, maar niet elke winkel zal daar zin in hebben.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com