aanmelden
Midi Draadloos
vragen 20-02-2014 10:35
Wij werken als band al enige tijd met een laptop op het podium. Hierop is via een midi-usb-kabel een midi-controllerkeyboard aangesloten en dat werkt prima. Gezien de beperkte maximale lengte van de midi-usb-kabels overwegen we echter om over te schakelen op een draadloze midiverbinding. Ik ken twee betaalbare opties: M-Audio’s MidAir Wireless System en CME WIDI-X8 Wireless MIDI Interface. Ik heb gehoord dat de M-Audio problemen kan opleveren in de buurt van bijvoorbeeld mobiele telefoons omdat ze gebruikmaken van hetzelfde communicatieprotocol (bluetooth, naar ik meen). Gezien de livesituatie waarin we het willen toepassen, lijkt me dit niet echt een handige stabiele keuze. Zijn jullie bekend met wireless midi in de praktijk met betrekking tot een livesituatie en/of zijn er nog meer goede opties voorhanden?

Maxim S.

Beste Maxim,


In principe moet je kabels altijd zo kort mogelijk houden om problemen door een foute aanpassing en beïnvloeding door storingen te voorkomen. In livesituaties kun je er echter niet altijd omheen om lange kabels te gebruiken, en dan heb je met usb en midi een probleem. Voor usb geldt een maximale kabellengte van vijf meter en voor midi is dat in de regel vijftien meter. Ik ken overigens verschillende mensen die midi live via de (analoge) multikabel naar de zaalmixer sturen, en dat werkt vaak ook nog heel goed. Maar het is toch vragen om moeilijkheden; het systeem is er namelijk niet voor gemaakt. Persoonlijk prefereer ik een oplossing met een speciale midi-linerepeater. Met de Kenton LNDR MIDI Line Driver (www.kenton.co.uk, 100 Britse pond) kun je midi over maximaal 500 meter versturen via een gewone CAT5 kabel. JLCooper  heeft vergelijkbare oplossingen met de 4-kanaals MLA-1 en MLA-10 en de 1-kanaals MLA-XLR , waarmee je 300 meter kunt overbruggen via een standaard twisted pair-kabel, zoals een microfoonkabel.

Als je toch per se draadloos wilt gaan, dan zijn de MidAir van M-Audio en CME Widi-X8 op papier goede oplossingen. Beide systemen gebruiken 2,4GHz zendtechnologie, vergelijkbaar met een wifi-netwerk. Het draadloze systeem van Kenton (Midistream) functioneert op 869.85MHz of 433MHz, vergelijkbaar met frequenties voor zendmicrofoons. Van deze systemen is alleen het systeem van CME bidirectioneel. Met M-Audio en CME heb ik geen ervaring, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er inderdaad drop-outs ontstaan en je dus even geen communicatie hebt. Dat kan bij een wifi-netwerk ook gebeuren, maar dat merk je dan niet omdat de data in pakketjes met een hele hoge snelheid worden verstuurd. Met midi gaat alles veel langzamer, en dat kan dan problemen geven. De beschreven afstand geldt bovendien in een ideale situatie, en in de praktijk is dat altijd een stuk minder. Tachtig meter, zoals bij CME, lijkt veel maar zou in de praktijk toch nog tegen kunnen vallen. Persoonlijk heb ik ervaring met het Kenton systeem en dat werkte erg goed. Het is echter geen goedkope oplossing en wat dat betreft zijn de genoemde midirepeaters gewoon veel bedrijfszekerder. Vraag je dus af of je echt per se draadloos moet hebben. Met de genoemde midirepeaters heb je deze problemen namelijk gegarandeerd niet en kun je werken alsof het een gewone midikabel is over een veel grotere afstand.

Marnix Bosman

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com