Vervelende brom in mijn studio

vragen 24-03-2018 12:04

Ik heb net een heerlijk nieuw huis betrokken met een nieuwe studio in een kleine ruimte. Nu heb ik echter last van een hum-geluid. Ik heb meerdere sites bezocht en al wat dingen geprobeerd, maar ik kom er echter niet van af. Alle mogelijk combinaties met stekkerdozen en wandcontactdozen zijn al gemaakt en de brom blijft. Wat raden jullie aan? Ik heb de mogelijkheid om gebruik te maken van drie wandcontactdozen met elk twee ac-aansluitingen. Ik heb echter geen idee hoe de groepen verdeeld zijn of dat er andere apparaten in mijn huis zijn, die de brom veroorzaken. Alles werkt verder prima, maar ik kan mijn Genelec 1030A monitors (waar ik echt verknocht aan ben) nu niet gebruiken en moet het doen met mijn Sennheiser hd 25 mk-II. Is een ups een oplossing?

Grote kans dat je last hebt van een aardlus ofwel groundloop, maar behalve een aardlus zijn er ook diverse andere mogelijke oorzaken van de brom; een apparaat waar iets mis mee is, lichtdimmers kunnen brom veroorzaken, maar ook (ongebalanceerde) audiokabels die te dicht bij stroomkabels of apparatuur liggen. Check ook of er niet een kabel tussen zit waarvan de afscherming los zit of die intern kortsluiting maakt. Verder kunnen aardproblemen soms ook ontstaan via midikabels en computeraansluitingen zoals usb.

In principe is het verstandig om de voeding voor alle apparaten (en dus ook de aarde) uit hetzelfde stopcontact te halen. Gebruik dan wel solide verdeeldozen met een redelijke dikke stroomkabel die niet langer is dan noodzakelijk en liefst ook geen lussen maakt of deels opgerold is. Zorg ervoor dat zaken als elektrische verwarming en zo mogelijk ook de verlichting op een andere stroomgroep is aangesloten. In sommige gevallen is het verstandig om ook de computer op een andere groep aan te sluiten, maar het kan zijn dat je daardoor juist een brom krijgt. Op welke groep een stopcontact zit merk je vanzelf als je de groepen een voor een uitzet in de meterkast.

Als je nog steeds last hebt van brom kun je het beste eerst alle audio- en stroomkabels loshalen en alleen je Genelecs aansluiten op het stopcontact (dus niets in de input steken). Zet je monitors aan en luister of de brom hoorbaar is. Is dat niet het geval, dan sluit je een tweede apparaat aan, bijvoorbeeld de computer, vervolgens de audio interface, et cetera. Zodra je de brom voor het eerst hoort, heb je het schuldige apparaat of de schuldige kabel te pakken.

Als je bij het aansluiten van de audio-interface op je monitors meteen een brom hoort en de kabels in orde zijn, zou ik voor de aansluiting tussen monitorspeakers en audio-interface (of de twee apparaten die je als veroorzakers van de brom hebt ontmaskerd), ongebalanceerde kabels gebruiken, dus gewoon tulpkabeltjes of ongebalanceerde jacks met twee aders. Je kunt ook pseudo-gebalanceerde kabels gebruiken. Hierin wordt de afscherming aan de ongebalanceerde kant niet aangesloten, en soldeer je de plus op de tip en de min op de sleeve van de plug. De afscherming kan ook via een 110 ohm weerstand op de sleeve worden aangesloten. Nog een andere optie is om twee di-boxen te gebruiken voor de aansluiting tussen audio-interface/mixer en monitorspeakers.

Je hebt uit het voorafgaande waarschijnlijk al geconcludeerd dat het kanp lastig kan zijn om de oorzaak van een brom te ontdekken, en daarom lijkt een apparaat dat brom kan tegenhouden een mooie oplossing. Een ups (Uninteruptable Power Supply) is echter een soort accu, die ervoor zorgt dat apparatuur een paar minuten kan blijven werken als de netspanning even wegvalt. Er zijn wel apparaten die men ‘power conditioner’ noemt. Dan gaat het niet om middeltjes voor een fraaie haardos, maar om apparaten die de netspanning zo constant mogelijk houden in situaties waar die nogal eens varieert. Ze zijn behoorlijk duur en de kans dat de brom ermee verdwijnt is niet zo heel groot helaas.

zoeken
zoeken