Computer start niet op met externe drives

boot priority

vragen 27-12-2020 14:01

Ik heb een computer setup met een Gigabyte UD3 Moederbord met Intel5960x processor.  Een M2 kaartje wordt gebruikt om Windows 8 te installeren, een 500GB SSD voor recording, en een 4TB Harddisk voor sounds en backups. Dit werkt perfect, tot dat ik externe harddisks aansluit. Zodra er een externe harddisk aangesloten is weigert de computer normaal op te starten. De computer wordt weer uitgezet, de externe harddisk(s) losgekoppeld en het "Herstel Uitvoeren" kan weer beginnen. Eigenlijk kan ik mijn externe harddisks elke keer pas aansluiten nadat de computer is opgestart. Is de oorzaak hiervan bekend?

Het lijkt me dat je de oplossing eerst in de bios moet zoeken. Daar kom je in door tijdens het opstarten  delete of F2 in te drukken vòòrdat het Windows logo verschijnt. In het bios wordt voordat het operating system wordt opgestart, alle hardware gecontroleerd en geactiveerd. Het bios is voor de meeste gebruikers onbekend terrein. Normaal gesproken hoef je je daar ook niet mee bezig te houden, maar als je daar dan toch belandt, voelt het alsof je opeens in een griezelige donkere grot belandt bent met enkel een paar halfnatte lucifers! Let op dat je geen instellingen verandert als dat niet nodig is, want er bestaat eeen kans dat je pc dan niet meer opstart. Als je iets per ongeluk veranderd hebt kun je altijd nog terug naar de oorspronkelijke toestand door bij Setup Confirmation 'No' te kiezen bij het verlaten van het bios. Er zijn talloze verschillende soorten bios, altijd met diverse pagina's met veel vaak onbegrijpelijke instellingen.

In de bios wordt bepaalt welke drive gebruikt wordt om Windows vanaf op te starten ofwel booten. Als er een drive als opstartschijf geselecteerd is waar geen Windows opstaat, krijg je allerlei foutmeldingen en blijft het scherm zwart. Blijkbaar is bij jouw een van de externe harde schijven gemarkeerd als opstartschijf. Als die drive niet aangesloten is, valt de keuze op de voilgende drive. Vandaar dat het wel goed gaat als die externe schijf niet is aangesloten.

Check in de bios of alle drives herkend worden en controleer via 'Boot/Boot Device Priority' of de juiste boot disc bovenaan staat als First Boot Device . dat moet in jouw geval de M2 zijn.

Heeft het niet met boot device priority te maken, dan wordt het lastiger. Probeer eerst eens je externe discs op andere usb poorten (ik neem aan dat het usb drives zijn) aan te sluiten.

Kom je er echt niet uit dan is een oplossinge om een extra pci kaartje met usb connectors te installeren. Sluit daar dan je externe drives op aan. Dat kaartje wordt pas geactiveerd als Windows gaat starten, dus hopelijk heb je dan geen problemen meer.

 

zoeken
zoeken