aanmelden
Hoeveel beeldschermen?
vragen 29-10-2011 13:18
Danny Gevaers stelt ons een hele reeks vragen: over schermgebruik bij Pro Tools LE, over zijn Wacom pentablet, en over de keus tussen Windows 7 32 bit of 64 bit

Momenteel beschik ik over heel wat 19” rack-apparatuur en wil ik gaan uitbreiden met Pro Tools LE, de 003 Rack Factory plus veel plug-ins. Nu vraag ik me af welke schermen ik er het best voor kan gebruiken, en hoeveel. Nergens kan ik echt goede tips of info vinden over het gebruik van schermen en het aantal schermen dat zoal gebruikt wordt om Pro Tools LE op een visueel comfortabele manier te kunnen gebruiken. Hoeveel schermen denken jullie dat ik nodig heb, en van welke grootte (19”, 21”, 23” of zelfs nog groter?). Ook moet ik er volledigheidshalve
bij vermelden dat ik tegenwoordig een leesbril heb.


Verder ben ik de gelukkige bezitter van een 17” Wacom PL 720 pentablet. Nu is het mijn bedoeling dit pentablet te integreren in het geheel, vooral om dit scherm en zijn pen te gebruiken voor het bedienen van de plug-ins. Zo blijft, naar ik hopen mag, het ‘hardwaregevoel’ nog wat bestaan, en hoop ik makkelijker de plug-ins te kunnen aansturen. Kan dit lukken met die Wacom in combinatie met plug-ins?


Wat betreft mijn budget ben ik niet van plan mezelf beperkingen op te leggen wat betreft de aanschaf en het aantal schermen of eventueel benodigde interfaces.


Tot slot: wat raden jullie me aan als ik voor Windows 7 zou kiezen: de 32- of 64-bitversie? Naar ik vermoed, zouden er nog maar weinig programma’s werken op een 64-bit OS systeem, dus dan lijkt 32-bit een betere keuze.

Danny Gevaers

Beste Danny,

Op zich zou ik kiezen voor een zo groot mogelijk scherm (23” of groter), eventueel gecombineerd met bijvoorbeeld een 17” scherm (of je Wacom), waarop je dan een editor of plug-in kunt openen. De combinatie van meerdere schermen van gelijke grootte werkt op den duur toch niet zo prettig, alhoewel dat ook met je werkmethode samenhangt. Het is trouwens ook niet zo dat een groter scherm betekent dat je geen leesbril meer nodig hebt; de resolutie wordt dan zo hoog dat je toch weer naar de bril moet grijpen. Verlaag je de resolutie, dan worden de tekens groter, maar is er weer minder ruimte op de desktop.

De combinatie van een groot scherm met je Wacom is geen probleem; vrijwel elke videokaart heeft tegenwoordig twee aansluitingen waarop je ook hetzelfde beeld kunt bekijken of een uitbreiding van de desktop op monitor 2 voor plug-ins en dergelijke. Het wordt lastiger als je er een derde scherm bijvoegt. Waarschijnlijk zul je dan een extra grafische kaart nodig hebben.

Misschien dat de toevoeging van een hardwarecontroller om je mixer en plug-ins met knoppen en faders te bedienen ook een serieuze optie is, zeker als je zoekt naar het ‘hardwaregevoel’. Avid heeft een ruime keuze voor Pro Tools en ook controllers van andere merken werken vaak met Pro Tools. De laatste versie 9 van Pro Tools is compatible met 64-bits Windows 7 en Mac OSX , alhoewel het programma zelf 32-bits is. In principe moeten alle rtas-plug-ins werken onder Pro Tools 9.

Gezien alle vragen waarmee je worstelt, zou ik naar naar een goede muziekwinkel gaan die behalve Pro Tools ook (muziek)computers verkoopt. Geef ze gewoon de opdracht om een soepel werkend systeem samen te stellen, zo mogelijk 64-bit en anders 32-bit. Mogelijk zullen zij suggereren om voor een Mac te gaan, omdat de situatie met betrekking tot Pro Tools daar een stuk helderder is. Je Wacom werkt trouwens ook onder Mac.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com