aanmelden
Buitenopnamen maken
vragen 27-04-2012 08:04
Ik maak regelmatig opnamen in de buitenlucht om deze vervolgens te samplen. Soms gaat dat prima, maar heel vaak heb ik last van windgeluiden. Niet alleen geruis maar ook dat het geluid even bijna helemaal wegvalt na een soort bonk. Is daar wat aan te doen?

Herman Schoonhoven

Beste Herman,

De wind is inderdaad vaak spelbreker als je buitenopnamen maakt. Vooral als je condensator of electret microfoons gebruikt, kan een fl inke windvlaag zorgen voor het kort wegvallen van het geluid. Op dat moment drukt de wind de ene condensatorplaat bijna tegen de andere, waardoor de microfoon - en de preamp daarachter - even knock-out raakt. Dynamische microfoons hebben daar geen last van, en vanwege het minder goede laagbereik hebben ze (mits voorzien van plopkap) over het algemeen minder last van de wind. Jammer genoeg zijn het frequentiebereik en de nauwkeurigheid ook een stuk minder dan bij een goede condensatormic. Maar goed, wat kunnen we doen? Een plopkap scheelt een beetje, maar vaak is het verstandig om met de rug naar de wind te gaan staan, zodat de mic zoveel mogelijk uit de wind blijft. Je kunt ook proberen met een paraplu een soort windvrije sector maken voor je mic. Trouwens heel vroeg op de dag is er altijd weinig wind.

Dit zijn natuurlijk allemaal lapmiddelen, want soms beïnvloeden ze de klank en de wind waait zelden steeds uit dezelfde richting. De enige echte oplossing is het gebruik van speciale windshields, zoals die voor film- en tv-opnamen gebruikt worden. Het bekendste merk op dat gebied is Rycote, maar er zijn vast ook andere merken. Rycote maakt een Windshield Basket, dat eruitziet als een soort komkommervormig korfje waar de microfoon in gaat. Levert maar liefst 25dB demping van windgeluiden op. Heel bekend is ook de Windjammer, een soort langharige kattenvacht die weer over die basket heen gaat, voor 10dB extra demping. Windjammers zijn er voor professionele mic’s, maar ook voor allerlei personal recorders met ingebouwde microfoons. Deze kosten zo rond de veertig euro. De grotere windshields en kits kosten tussen de honderd en vijfhonderd euro.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com