aanmelden
Roland VS 1680 back-ups laden op een pc
vragen 25-02-2013 09:03
Ik heb jaren opgenomen met een Roland VS 1680 standalone recorder/mixer. Je kon dan met een Plextor externe cd-brander back-up cd’s maken van de harde schijf. Inmiddels ben ik enkele jaren geleden overgestapt op opnemen met Cubase en heb ik mijn Roland (helaas) verkocht. Ik heb nog wel een doos back-up-cd’s. Is er een manier om die back-ups nog terug te halen in de computer zonder dat ik zo’n Roland heb? Er zitten wel wat opnames tussen die ik graag nog zou willen bewerken. Jake Wensing

Beste Jake,

Dat blijkt inderdaad mogelijk, maar Roland gebruikt een eigen dataformaat, dus dat moet eerst vertaald worden naar een vorm die Windows kan lezen en vervolgens worden omgezet naar standaard wavebestanden. Je moet daarvoor wat software installeren en wat commando’s onder DOS ingeven.
Er zijn twee methoden die, als ik het goed begrijp, met alle VS-versies werken. Ik heb het zelf niet kunnen testen, dus ik kan niet garanderen dat het werkt, maar in de fora lees ik alleen maar positieve reacties.

Voor de eerste methode heb je Bear’s VS Backup Ripper Tool en de demoversie van Reaper nodig. Reaper is een prima daw die zeer betaalbaar is, dus wellicht loont het de moeite om het programma ook aan te schaffen. Anders heb je dertig dagen de tijd om je data met de demoversie om te zetten. Gedetailleerde instructies vind je op: https://tinyurl.com/interface-vs
Voor de andere methode heb je enkel VSWaveExport nodig: https://tinyurl.com/interface-vs2
Uiteindelijk heb je dan alle tracks als afzonderlijk wavebestand, die je dan een voor een kunt importeren in je favoriete daw. Hopelijk beginnen ze allemaal op maat 1, want anders moet je ze handmatig het juiste startpunt geven. In Reaper zou je dat startpunt wel moeten kunnen aflezen.
Eventuele problemen (de software is al wat op leeftijd) worden besproken/opgelost in
een (lange!) thread op het VS forum op www.vsplanet.com.

Eerder gepubliceerd in Interface 153

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com