aanmelden
Pc lust geen audio-interfaces
vragen 25-05-2012 14:05
Wat ik ook aansluit op mijn pc (i7-920/Asus PT6 SE met Windows 7 64-bit): usb- of firewire-audio-interfaces (Novation NIO, Presonus Firestudio Mobile en Line6 UX 2), na circa tien minuten gaat het systeem haperen, de muis vertraagt en uiteindelijk loopt de pc vast. Sluit ik géén audio-interface aan, dan geeft de pc geen probleem. Maar sluit ik een willekeurige audio-interface aan (met de nieuwste drivers geïnstalleerd natuurlijk), dan loopt-ie geheid vast na een tijdje. Behalve na een herstart... Start ik ’m namelijk daarna weer op, dan loopt ie urenlang zonder problemen. Ik heb al een TI chipset firewire-uitbreidingskaartje gekocht, maar ook dat lost het probleem niet op. Alle denkbare drivers heb ik geüpdate. Misschien weten jullie waar ik het probleem in moet zoeken? Een nieuw moederbord misschien? Ik weet het niet meer... Ik heb op advies van een collega in het bios de d-ram-timing aangepast volgens de officiële tabellen (alles stond op Auto), maar dat bood geen verbetering. Hans Dorenstouter

Beste Hans,

Dat is bizar! Ik neem aan dat al die geluidskaarten Windows 64-compatibel zijn en je ook specifiek de drivers voor Windows 64 hebt geïnstalleerd. Ik vraag me af of andere usb- en firewire-hardware wel goed werkt. Indien niet, dan moet je onmiddellijk teruggaan naar de winkel, want dan is er gewoon iets kapot. Het zou ook kunnen dat je het bios van het moederbord of wellicht de usb/firewire-drivers moet updaten. Vraag anders bij de leverancier na en laat hen dat doen als je daar zelf huiverig voor bent.
Een los usb- en/of firewire-uitbreidingskaartje is inderdaad wat ik zou aanbevelen, maar dat helpt dus ook al niet. Wat je nog wel zou kunnen proberen is de geluidskaarten pas aanzetten nadat de computer is opgestart, als er tenminste een aan/uitknop op zit. Gebruik ook de voedingsadapter van de interfaces in plaats van de stroom uit usb- of firewirepoort te halen.

Probeer eens om met de eerder in deze rubriek genoemde DPC Latency Checker of het vergelijkbare Latencymon, of het uitschakelen van niet-gebruikte functies (Bluetooth, modem, Wifi et cetera) helpt. Maar als je zo ver moet gaan om een probleem op te lossen, dan ga ik onwillekeurig denken aan iets raars aan het moederbord of zo, en dan zou ik toch de garantie eens checken.

 Eerder gepubliceerd in Interface 154

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com