aanmelden
Audio interface met meerdere inputs
vragen 21-06-2012 08:06
Tot nu toe heb ik altijd in het midi-domein gewerkt met een vleugje samples. Om beter te mixen wil ik nu toch overschakelen naar het opnemen van eigen audio. Om dat spoor voor spoor te doen is veel werk. Daarom zoek ik een geschikte audio interface, zoals de Roland Octa-Capture of Edirol UA-101. Ik ben in de veronderstelling dat je met je daw en deze interfaces gelijktijdig meerdere audiosporen op kunt nemen.

In Interface 155 wordt de nieuwe digitale mixer van Yamaha, de 01V96i genoemd. Deze heeft een 16-kanaals audio interface aan boord en kan blijkbaar 16 kanalen ineens naar je daw (Sonar in mijn geval) sturen. Klopt het dat ik met dergelijke audio interfaces en zelfs met een mengpaneel als de Yamaha 01V96i, maar ook bv. de Phonic Summit IS16, in één take meerdere audiosporen op kan nemen op separate tracks in mijn daw?

G. Wisman

Beste heer Wisman,

Je kunt inderdaad met elke audio interface of een mixer met usb/firewire audio interface meerdere sporen tegelijk opnemen in je daw. Hoeveel sporen tegelijk hangt af van het aantal inputs dat zo'n interface heeft, met als klein voorbehoud dat er interfaces zijn die meer inputs hebben dan connecties met de daw (virtuele inputs ofwel communicatielijnen tussen daw en interface). Zo hebben veel interfaces een gecombineerde stereo microfoon-, gitaar- en line-input, maar zijn er maar twee lijnen naar de daw. Digitale inputs worden meestal ook meegeteld als connecties naar de daw, maar die zijn alleen nuttig als je apparaten hebt met digitale outputs of een losse a/d-omzetter met digitale output. Het komt ook voor dat als je werkt met hoge samplerates (192kHz) het aantal virtuele inputs gehalveerd wordt.

Bij een stereo audio interface kun je al twee (mono)signalen tegelijkertijd opnemen, bij een interface met acht inputs zijn dat meestal acht kanalen.

De Roland Octa-Capture heeft tien virtuele inputs naar je daw (inclusief stereo digitaal), net als de Edirol (heet tegenwoordig “Cakewalk by Roland”) UA-101.

Of je een uitgebreide audio interface of een mixer met audio interface nodig hebt hangt van je specifieke situatie en voorkeuren af. Als je enkel lijnsignalen wilt opnemen heb je geen preamps nodig op je audio interface, en ook als je een analoog mengpaneel gebruikt kun je de eventueel aanwezige line outs of bus outs op die mixer direct in een line input van je audio interface prikken.

Digitale (of analoge) mixers met usb of firewire interface zoals de Yamaha 01V96i (16 virtuele kanalen; bij de Phonic mixers is een audio interface een optionele extra) zijn natuurlijk wel een compacte en praktische oplossing, mede omdat de faders en knoppen tevens gebruikt kunnen worden om er je daw mee te bedienen. Anderzijds kun je ook prima mixen 'in the box' zoals dat heet, dus met gebruikmaking van enkel je daw, het beeldscherm en de muis of eventueel een speciale control surface met faders en knoppen die verbonden zijn met de mixer van je daw. Behalve Yamaha en Phonic maken ook bedrijven als Mackie, Alesis, Allen & Heath, Behringer mixers met ingebouwde audio interface.

Om een keuze te maken moet je eerst bepalen hoeveel kanalen je maximaal tegelijk wilt kunnen opnemen. Vervolgens kijk je of je mic voorversterkers, gitaar inputs of andere faciliteiten (hoofdtelefoon uitgangen, volumeregeling voor de inputs, processing in de audio interface) nodig hebt. Op basis daarvan kun je dan besluiten of je een basic 4, 8 of 16 inputs audio interface, al dan niet met mic pre-amps, nodig hebt en de mix 'in the box' doet, of dat je liever een compleet digitaal of analoog mengpaneel met audio interface aanschaft.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com