aanmelden
Steile laag-af filter
vragen 02-11-2013 15:07
Onlangs bekeek ik de Steinberg Internal Mixing Tutorial-dvd’s. Deze zijn erg leerzaam. Waar in de dvd’s vaak op gehamerd wordt, is dat je voor de beste en schoonste mix het best op elk audiokanaal een eq kunt zetten om ongewenste laagfrequente ‘artefacts’ weg te halen. Nu is dit het best te realiseren met een hele steile parametrische eq waarmee je bijvoorbeeld alles beneden de 50Hz weg kunt filteren zonder de rest van de audio te kleuren. In de dvd’s wordt een eq-plug-in van een UAD dsp-kaart gebruikt, maar helaas heb ik die niet in mijn bezit. En in mijn collectie plug-ins kan ik geen enkele parametrische eq vinden die op deze manier ingezet kan worden, puur vanwege het feit dat ze niet steil genoeg zijn. De vraag is dus: hebben jullie suggesties voor een parametrische eq-vst-plug-in die erg steil is? Bij voorkeur gratis versies natuurlijk.
Rob Nijhof

Beste Rob,

Het weghalen van onnodige of storende lage frequenties is inderdaad een goed advies. Die ‘artefacts’ waar je het over hebt – gebonk en gerommel –  komen vooral voor in microfoonopnames. In andere gevallen kun je door het weghalen van onnodig laag in bepaalde partijen meer ruimte scheppen voor met name de kickdrum en de baslijn. Onnodig laag in partijen zorgt er ook voor dat een compressor onvoorspelbaar gaat werken.

Voor het weghalen van lage frequenties kun je het beste een highpass filter (of een lowcut filter, dat is in feite hetzelfde) gebruiken. Dat is een toonregeling die alle frequenties onder het ingestelde punt verzwakt. Ideaal gesproken haalt ie alles onder het cut-off punt weg, maar dat lukt in de praktijk niet. De steilheid, dus hoe sterk er onder het cut-off punt gefilterd wordt, wordt uitgedrukt in dB per octaaf. Bij een 12dB per octaaf highpass filter dat ingesteld staat op 50Hz, worden frequenties van 25Hz (één octaaf onder 50Hz) met 12dB verzwakt. Dit soort filters vind je als extra in veel parametrische equalizers, maar soms ook in de standaard eq’s die je in je daw tegenkomt. In Cubase bijvoorbeeld kun je band 1 van de studio-eq als highpass filter gebruiken. Dit Cubase filter  heeft een steilheid van 12dB per octaaf. Over de steilheid van andere plug-infilters kun je zelden gegevens vinden, dus welke het steilst is, kan ik niet zeggen. Zoals altijd kun je het beste op je oren afgaan in plaats van op specificaties. Een paar vst-plug-ins voor Windows:

• Hipass kost € 35,- maar is heel erg steil als ik de promo moet geloven.

• BX Cleansweep is gratis

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com