aanmelden
Welke invloed heeft een audio interface op de klank?
vragen 02-11-2013 15:37
Ik zoek een professionele geluidskaart om met Cubase intern tracks af te mixen, Ik wil deze kaart behalve op mijn desktop-pc ook gebruiken op een Apple laptop. Helaas zie ik alleen maar geluidskaarten met meerdere uitgangen. Heb ik hier iets aan als ik alleen intern afmix?
Klopt het trouwens dat, als je een export mixdown maakt in Cubase, er dan geen gebruik wordt gemaakt van de geluidskaart? Betekent dit dat de geluidskaart alleen gebruikt wordt voor de weergave (luisteren over de speakers dus) en niet voor het omzetten?
Erik Smeets

Beste Erik,

Het is inderdaad zo dat als je binnen Cubase − of welke andere daw dan ook − een interne mix maakt (ook wel ‘in the box' mixen genoemd), de geluidskaart - tegenwoordig noemen we het meestal een audio interface- feitelijk geen enkele directe invloed heeft op de geluidskwaliteit van die mix. De signalen blijven immers binnen het digitale domein van je software en de geluidskaart dient puur voor het beluisteren van het resultaat. Een  indirecte invloed is er wel, omdat je bepaalde mixbeslissingen mede zult baseren op de klank van die geluidskaart. Zodra je analoge signalen zoals microfoons, analoge synths of gitaren wilt opnemen, is de klank van de audio interface (of eigenlijk de ingebouwde ad-converter) wel degelijk van belang. Deze bepaalt namelijk de kwaliteit van de analoge opname.

Een stereo in/stereo uit-geluidskaart lijkt me in jouw situatie inderdaad voldoende, maar microfooningangen met fantoomvoeding en een gitaarinput zijn toch wel erg handig, zelfs als je denkt dat je die nooit zult gebruiken. Audio interfaces met meerdere outputs zijn vooral nuttig voor degenen die mixen via een analoge mengtafel.

De meerderheid van de geluidskaarten is istereo in/stereo uit, dus er is keuze genoeg. Verder zijn die simpele kaarten natuurlijk een stuk goedkoper dan versies met meer in- en uitgangen. Als je inderdaad in the box mixt en zelden of nooit analoge signalen opneemt, maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit welke kaart je koopt. Zo lang je voor een gerenommeerd merk kiest, kun je je beslissing vooral laten afhangen van de geboden faciliteiten en de prijs. Als je zowel op pc als Mac wilt werken, ligt een usb audio interface het meest voor de hand. Ga gewoon voor de bekende merken: M-Audio, TC Electronic, Edirol, Focusrite, PreSonus et cetera.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com