aanmelden
Beste positie van een subwoofer
vragen 27-11-2013 15:31
Ik heb sinds kort een monitorsysteem met een subwoofer. Dat klinkt op zich best prettig, maar waar moet ik de subwoofer neerzetten voor het beste resultaat?

Wim Verbiest

Beste Wim,

Een speakersysteem met subwoofer is op zich een nuttige aanschaf, maar het is geen garantie voor een accurate laagweergave. In erg kleine ruimtes kan een subwoofer zelfs voor extra problemen zorgen. Voor de juiste overgang tussen subwoofer en satellieten (de linker- en rechterspeaker) en het voorkomen/beperken van resonanties in het laag, is het nodig om te experimenteren. Op bijna elke subwoofer kun je de cross-overfrequentie, het volume en soms de fase-instelling bijregelen. Vooral in kleinere ruimtes zonder voorzieningen zoals basstraps kan het lastig zijn om de juiste instelling te vinden. Ideaal gesproken doe je dat met behulp van een analyser en een meetmicrofoon, maar je kunt ook een eind komen met de nattevingermethode door puur op je oren te vertrouwen.

Zorg er eerst voor dat beide satellieten op oorhoogte staan en allebei even ver van de muren. Vervolgens kun je de ideale positie van de subwoofer bepalen. Die kan in theorie overal staan want het laag is niet richtingsgevoelig, maar ik neig er meestal naar om de subwoofer zo mogelijk op dezelfde lijn als de satellieten neer te zetten, en niet in een hoek of tehen de muur. Een nuttige truc is om de subwoofer eerst op de ideale luisterpositie te plaatsen, dus op de plek waar je stoel staat als je aan het werk bent, of zelfs in de stoel. Laat je daw of een collega een lage sinusbas over een flink bereik (C0 tot C2) spelen en zoek (kruipend op de grond!) naar een plek waar de laagweergave gelijkmatig en gecontroleerd is, en dus alle noten van de lage octaven even hard doorkomen . Dat wordt de plek waar je subwoofer komt te staan. Herhaal de test terwijl je in je stoel zit en controleer of alles nog steeds gelijkmatig klinkt. Zo niet, zoek dan een andere positie voor de subwoofer. De assistentie van iemand met goede oren die de instellingen kan wijzigen terwijl jij op de ideale plek blijft luisteren, maakt het vinden van de juiste instellingen een stuk eenvoudiger. Als de plek bepaald is, kun je het volume van de subwoofer afstellen. Weersta de verleiding om lekker veel laag in te draaien, maar zoek naar een realistische lage ondersteuning voor de klank van de satellieten terwijl je allerlei soorten muziek draait. Experimenteer verder met de cross-overfrequentie en eventueel de fase-instellingen totdat je tevreden bent. Neem de tijd voor dit proces − een middag is zeker niet overdreven − en neem af en toe een pauze om je oren te ‘resetten’. Als je tevreden bent over de klank zal het nog wel enige weken van cd’s draaien duren voordat je gewend bent aan de nieuwe sound en weer klaar bent om belangrijke mixen te maken in je studio.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com