aanmelden
Midi gitaarpartijen
vragen 20-02-2014 10:30
Ik wil aan mijn muziek graag akoestische gitaarpartijen toevoegen. Aangezien ik alleen met midi werk in Apple Logic, ben ik afhankelijk van midi en plug-ins. Met name ritmische (slag)partijen zijn niet goed na te bootsen. Zijn hier tips voor? (Zonder gebruik te hoeven maken van de prefab guitar chords-geluiden die een strumming en/of slag nabootsen in Logic?) Het liefst wil ik het inspelen.

Henkjan van de Plas

Beste Henkjan,

Zoals je zelf al opmerkt, zijn vooral slaggitaarpartijen bijzonder lastig na te bootsen. De allerbeste oplossing als je zelf geen gitaar speelt, is dan ook om een gitarist te vragen de partijen in te spelen! Er zijn genoeg gitaristen die dat leuk vinden om te doen en je hebt alleen een fatsoenlijke microfoon nodig. Een alternatief is om het in te (laten) spelen op een (tweedehands) midigitaar van Roland, Yamaha of Casio.

Je kunt ook uitwijken naar plug-ins als AAS Strum Acoustic GS-1, Steinberg Virtual Guitarist, Rob Papen RG, MusicLab RealGuitar of vergelijkbare plug-ins. Daarin zitten redelijk overtuigende sounds die je meestal comfortabel kunt ‘bespelen’ met een keyboard, waarbij je meestal de speeltechniek kunt variëren met toetsen in het lage register

Als je het toch met de hand wilt doen, moet je eerst goed analyseren wat er precies gebeurt bij een slaggitaarpartij. Het maximum aantal noten per akkoord is natuurlijk zes, met meestal een of twee keer een octaaf van de grondtoon, maar vaak ook minder noten en meer of minder gedempt.  Akkoorden op een gitaar zijn heel anders opgebouwd dan akkoorden op een klavier, dus raadpleeg een leerboek over gitaarakkoorden voor de juiste akkoordenstructuur. De laagste noten in het akkoord zijn meestal het luidst, want daar zit de meeste energie in de slagbeweging.

Lage noten komen normaal gesproken ook het eerst in het akkoord, tenzij het een upstroke is. Bijzonder lastig is het gebruik van open snaren in een akkoord; deze hebben een andere klank en hebben vaak meer sustain dan een ‘gefrette’ noot. Zorg ervoor dat in de klankgenerator die je voor de gitaarsound gebruikt ook samples van open noten zitten.

En denk als een gitarist, dus gebruik tussennootjes, wissel up- en downstrokes af en integreer schuivers en andere bijgeluiden in de partij. Luister naar een slagpartij van een echte gitaar en probeer te analyseren wat de typische kenmerken zijn. Makkelijk is het zeker niet en de resultaten zijn natuurlijk ook sterk afhankelijk van de gebruikte klankbron.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com