aanmelden
Impedantie van de ingangen op een geluidskaart
vragen 24-05-2014 09:56
Ik heb een Tascam US-428 audio-interface. Daarop zitten twee jackingangen met twee standen: line/mic en guitar. Maar eerlijk gezegd hoor ik geen verschil... Hoe belangrijk is dat eigenlijk? En als ik dan tussen de Tascam en de gitaar een effectenbak/preamp gebruik, zoals de Boss GT-6 of Vox Tonelab Le, welke stand moet ik dan hebben?
In heb ook een Roland SonicCell, tevens bruikbaar als audio-interface. Er zitten twee ingangen op, waarvan één instelbaar op High-Z (gecombineerde input: xlr met jack erin...) Ik denk erover om deze als geluidskaart te gaan gebruiken en er dan, om voldoende ingangen te hebben, een mengpaneeltje vóór te zetten. Ik neem aan dat ik dan de twee ingangen op line moet houden, ook al speel ik gitaar in?
Ben

Beste Ben,

Bij het aansluiten van twee apparaten kan de zogenoemde impedantie, vaak aangeduid met een hoofdletter Z, een rol spelen. Voor een optimale geluidskwaliteit dienen de impedanties van de twee aangesloten apparaten op elkaar afgestemd te zijn. Bij lijnsignalen speelt dat meestal geen grote rol, maar zodra je gitaren of microfoons aansluit, kan het zeker van invloed zijn. Tegenwoordig zijn instrumenten en mixers/geluidskaarten gelukkig redelijk tolerant als het om impedantie gaat. Wel is het zo dat als je een (passieve) gitaar direct op je Tascam of een andere geluidskaart aansluit, je altijd voor de hi-Z/gtr-ingang moet kiezen. Via een standaard microfooningang wordt de klank meestal dof, lusteloos en minder dynamisch. Bij aansluiting op een lijningang zal het volume ook te laag zijn.

In gitaarprocessors of preamps (niet bij gitaarpedalen) wordt meestal de impedantie naar lijnniveau omgezet voor een aparte uitgang, die vaak Record, Line Out of Studio Out heet. Deze kun je gewoon op een line-input van je Tascam aansluiten. Als er enkel een output op zit die bedoeld is voor een gitaarversterker, moet je die op de hi-Z-input aansluiten. Check wat het beste klinkt. Als je geen of weinig verschil hoort, betekent dat waarschijnlijk dat de hi-Z-ingang kwalitatief niet erg hoogstaand is, of dat je een actieve gitaar gebruikt (met preamp op batterijen). In dat laatste geval zal de klank snel vervormen vanwege het hoge outputniveau van de gitaar en is het wellicht beter een line input te gebruiken.

Dan SonicCell. Als je stereo wilt werken met je mengpaneel moet je inderdaad de stereoline-output van de mixer aansluiten op een stereoline-input van de Tascam. De gitaar zou je dan moeten aansluiten op de mixer, normaal gesproken op een mic-input. Misschien klinkt dat meteen goed, anders kun je voor niet al te veel geld (vanaf 40 euro) een d.i.-box aanschaffen. Die zet de gitaarimpedantie om naar een waarde die geschikt is voor een mic-input. Het alternatief is weer de rec-out van je gitaarprocessor, of toch even kabels pluggen en de gitaar op de hi-Z-input van de Tascam aansluiten. Probeer ook hier weer met een cleane tokkelsound rustig uit wat het meest fris en dynamisch klinkt.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com