Wasbare muis en keyboard

vragen 20-11-2017 08:11

Jullie vinden het misschien een vreemde vraag, maar bestaan er ook muizen en toetsenborden die je makkelijk kunt schoonmaken? Ik werk namelijk regelmatig in een kleine studio waar veel mensen achter de computer zitten. Ik zou graag er voor zorgen dat muis en toetsen steeds schoon zijn.

Ik begrijp precies wat je bedoelt! Er zijn onderzoeken genoeg geweest waaruit bleek dat de gemiddelde muis en toetsenbord volzaten met onfrisse bacteriën. Verder ziet een toetsenbord met een groezelig grijsgele aanslag op de enter- en spaceknop of met pizzaresten tussen de toetsen er nou ook niet echt appetijtelijk uit. Mensen die in hun neus – om van andere lichaamsopeningen maar niet te spreken – peuteren of hun handen niet wassen na een sanitaire stop en vervolgens gezellig doorwerken achter de computer, zijn eigenlijk gewoon een gevaar voor de volksgezondheid!

Ik gebruik zelf sinds enige tijd een Logitech K-310 toetsenbord. Die kun je in een sopje van 50 graden met de hand wassen. Het opschrift in de toetsen is met een laser gedrukt, zodat het niet vervaagd door het wassen en op de usb-connector zit een waterdicht dopje. Verder is het gewoon een prima toetsenbordje. Kost € 20,-. Erg mooie oplossingen zijn er bedacht voor de medische sector, zoals het Medigenic hygiënisch toetsenbord. Deze heeft ‘low travel’ ondiepe toetsen voor een vlak oppervlak en kan eenvoudig met een ontsmettend doekje afgeveegd worden. Kost wel € 260,- exclusief btw. Hetzelfde bedrijf heeft ook een supergladde Medigenic Scroll muis (€ 79,- exclusief btw) die ook razendsnel kan worden schoongemaakt of ontsmet. Het bedrijf Wetkeys heeft diverse waterdichte, afwasbare en antibacteriële muizen met prijzen vanaf 49 dollar. Verder hebben Belkin, HP en Azerty afwasbare muizen in het programma.

Trouwens als je voorzichtig bent, kun je ‘gewone’ muizen en toetsenborden ook redelijk goed schoonmaken. Gebruik lauw water met een heel klein beetje afwasmiddel en hou ze ondersteboven bij het reinigen – met een afwasborstel of iets dergelijks – zodat er geen vocht in de elektronica kan lopen. Laat ze ook ondersteboven drogen en gebruik een föhn op een lage temperatuur.

zoeken
zoeken