Opnemen met hoge samplerate

vragen 27-12-2020 14:01

Ik begrijp dat het beter is om geluid uit een synthesizer op 88.2 kHz of hoger op te nemen in plaats van 44.1 kHz. Maakt het dan nog uit of het 88.2 kHz of 96 kHz is? En hoe zit het met samples die je importeert als deze in 44.1 kHz zijn opgenomen. Of met softsynths die je als audio exporteert?

Het is inderdaad beter om een synthesizer in 96kHz op te nemen; zelfs een sampleplayer die 44.1kHz bronmateriaal gebruikt in een 88.2kHz project gebruiken heeft zin: de sampleplayer zal zijn uitgang upsamplen en alle daarop volgende bewerkingen hoeven dan minder upsampling te gebruiken, met andere woorden: er is maar één conversie nodig in plaats van een heleboel. Hetzelfde geldt voor het importeren van extern audiomateriaal dat een lagere resolutie heeft: gewoon converteren naar de hogere samplerate waar je project op draait. En wat betreft die samplerate: 88.2 of 96kHz maakt an sich niet zoveel uit, maar als je veel 44.1kHz-bronmateriaal moet importeren heeft 88.2kHz de voorkeur omdat de berekening voor upsampling eenvoudiger is. 

Het is wel belangrijk je te realiseren dat het werken op 88,1 of 96 kHz een verdubbelde belasting voor je processor oplevert, er worden immers twee keer zoveel data verwerkt . Je bereikt dus eerder de grens van de beschikbare rekenkracht. Oplossing is dan om tracks te freezen of ze om te zetten naar audiobestanden.
Het is altijd de moeite waard om hetzelfde project  eens zowel op 88,1/96 kHz als 44,1 kHz te mixen en dan goed te luisteren of je klankverschillen hoort.

zoeken
zoeken