Deukje in mijn woofer

vragen 27-12-2020 14:01

Ik heb Behringer Truth monitors, waar ik al jaren mee werk en die prima functioneren. Laatst viel er echter iets tegen een van de speakers en nu zit er een deuk in het zwarte rondje midden in de woofer. Het is er niet heel anders of slechter van gaan klinken, maar ik vraag me af of dit nu slecht is voor hoe ze klinken.

Normaal gesproken hoeft dit geen probleem te zijn. Dat zwarte rondje is als ie van stof gemaakt is, niks meer dan een stofafdichting, dat moet voorkomen dat er stof tussen de spreekspoel en de magneet in de luidspreker komt. Als daar wel stof inkomt zou dat de beweging van de conus kunnen hinderen. Is de stofkap van papier, vilt of aluminium kan het wel een zekere invloed op de klank hebben, maar dan vooral bij broadband speakers in bijvoorbeeld gitaarversterkers. Als het een stoffen kapje is en er geen gat of scheur in zit, doet dat kapje nog steeds wat ie moet doen. Het ziet er natuurlijk wel wat lullig uit, dus als je dat stoort kunt proberen het ding voorzichtig weer uit te deuken. Dat kan met een heel dun naaldje waarvan je de tip in een rechte hoek hebt gebogen. Prik dat heel voorzichtig in het kapje precies in de deuk en trek zachtjes terug tot het kapje weer in de plooi schiet. Er zit nu wel een gaatje in de stofkap, maar dat is piepklein en zal in de praktijk geen problemen veroorzaken. Je zou het ook met een stofzuiger op low speed kunnen doen, maar dat vind ik zelf een riskantere methode. Het allerveiligste is echter om de deuk gewoon te laten zitten.

Een deukje in de 'dome' van een tweeter is meestal ernstiger. Dat ronde koepeltje is namelijk onderdeel van het membraan dat de klank opwekt. In principe moet je dan de tweeter vervangen en eigenlijk ook die van de andere speaker, voor een evenwichtig klankbeeld. Luidsprekers gaan namelijk licht anders klinken naarmate ze ouder worden. Als je dat te kostbaar vindt en het klinkt niet echt raar of slechter dan voor de deuk ontstond, kun je proberen de tweeterdeuk te repararen. Nooit met een naald, ook niet met gaffertape o.i.d. – dat laat lijmresten achter- maar of door met je mond tegen de dome voorzichtig zuigen (zo speekselvrij als mogelijk is!) of met een stofzuiger, liefst van enige afstand en/of op minimale zuigkracht.

 

zoeken
zoeken