Actieve monitors aansluiten op een hifi versterker

monitor controllers

vragen 27-12-2020 14:01

Passieve luidsprekers zien we nooit meer besproken worden in Interface, maar wat ik wilde vragen is of het mogelijk is actieve luidsprekers aan te sluiten op een 'gewone' hifi versterker? Bijvoorbeeld op de Record Out uitgang?

Passieve monitors worden inderdaad zelden besproken in Interface, eigenlijk vooral omdat in het lagere en middensegment er nauwelijks nog passieve studiomonitors op de markt komen.
Wel zijn er hele grote passieve monitors, maar de markt daarvoor is relatief klein, vooral in topstudio's en in sommige masteringstudio's worden die gebruikt.

V.w.b. je vraag, actieve luidsprekers kun je inderdaad probleemloos aansluiten op een hifi versterker, maar dan enkel op een lijn-niveau uitgang (dus zeker niet op de speaker outputs!)

De Record out (ook wel tape out) is daar prima voor geschikt. Maar mocht je hopen zo meteen de volumeknop van je hifiversterker voor je monitors te kunnen gebruiken, dan moet ik je teleurstellen. Die volumeknop heeft – netzomin als de toonregeling- invloed op die uitgang! Logisch want je zou niet willen dat je opname veel te hard of te zacht wordt omdat je het volume op een bepaald niveau hebt gezet. Voor het afstellen van het monitorvolume kun je het beste een zgn. monitor controller tussen tape out en monitor in gebruiken. Volume regelen in de software van je audio interface is in principe wel mogelijk, maar is klanktechnisch niet aan te raden en ook niet erg handig trouwens. Monitor controllers zijn er in allerlei uitvoeringen, maar iets met stereo input en speaker outputs kost zo'n 70 Euro. Voorbeelden zijn de JBL Nano Patch Plus, TC Electronic Level Pilot of Mackie Big Knob Passive. Ze hebben wel xlr of jack in- en outputs dus daar zul je dan meestal weer wat verloopkabeltjes voor nodig hebben. De goedkoopste die ik ben tegen gekomen is de Fostex PC-1 (ongeveer € 25,-) met jack inputs en tulp outputs.

zoeken
zoeken