Wat is een bus

vragen 10-06-2024 10:55

In Logic zit iets wat een bus heet en ik heb ze ook gezien op grotere mixers. Maar ik heb geen idee wat je daarmee eigenlijk kunt doen. Mis ik iets?

Een bus, ook gespeld als buss, vaak ook group of subgroup genoemd, moet je zien als een alternatieve route door de mixer, die je als hulpmiddel kunt gebruiken bij het mixen en opnemen. Zo'n bus is in essentie een plaats/schakeling waarin verschillende signalen samengevoegd worden. Ze verschijnen als afzonderlijke strips in je daw mixer met een fader, een 'send to stereo' knop en soms ook eigen effect sends.

Eigenlijk kun je de normale stereo output – niet voor niks vaak 'stereobus' genoemd – ook als bus/group zien, en ook een fx send is in feite een soort bus. Bij hardware mixers wordt het aantal subgroups/buses vaak aangegeven met het middelste cijfer in het typenummer, bijvoorbeeld 24-8-2. 24 is dan de hoeveelheid inputs, 2 de stereo out en 8 het aantal buses. Een bus is eigenllijk een soort tussenstation in de mixer op weg naar de buitenwereld. Met speciale routingknoppen op de mixerkanalen kun je een signaal naar een of meerdere bussen sturen waar ze samengevoegd worden. Het signaalniveau van het naar de bus gestuurde kanaal wordt bepaald door de kanaalfader en als het om een stereobus gaat, bepaalt de panpot van het kanaal hoeveel er naar de ene en naar de andere kant gaat. Maar waar is dat nu goed voor? Nou, via bussen kun je bijvoorbeeld de verschillende kanalen van je mixer naar specifieke sporen van een multitrackrecorder sturen. De inputs van de recorder zijn dan op de bus outputs van de mixer aangesloten. Maar een bus wordt ook vaak gebruikt om verwante signalen samen te voegen in een submix. Denk aan alle drums, alle gitaren, backing vocals, effect returns e.d. Als je die kanalen niet naar de stereomix stuurt, maar de bus waar je ze naar toe stuurt wel, kun je bijvoorbeeld het level van alle onderdelen van het ritme met één fader regelen of je kunt een compressor, eq of effect op alle signalen in een bus tegelijk gebruiken. Dat is veel handiger dan bijvoorbeeld tien faders te moeten verschuiven als je het ritme harder wilt zetten in de mix of tien plug-ins te inserten De bus of subgroep is ook ideaal voor parallel processing. Je stuurt dan kanalen naar zowel de stereo output als een bus en gebruikt stevige processing op de bus. Door de output van die bus weer naar de stereo output te sturen kun je precies zoveel geprocessed signaal toevoegen als nodig is. Dus je kunt best leven zonder bussen, maar ze zijn razend handig voor de 'macrobalans' in je mix en voor creatieve effecten.

zoeken
zoeken