Hoofdtelefoon en mixen

vragen 10-06-2024 11:05

Ik heb een koptelefoon gekocht die wordt omschreven als een hoofdtelefoon met vlakke frequentierespons voor producers en engineers. Ik zou dus denken dat deze bedoeld is voor het afmixen van studio opnamen. Ik vind, dat mijn opnamen eigenlijk overal  goed klinken zowel op mijn nearfield monitors als op mijn huiskamer installatie of in de auto of op een eenvoudige koptelefoon. Het verbaast me echter, dat een koptelefoon, waarvan ik verwacht dat hij bedoeld  is voor het afmixen toch zo afwijkend klinkt.

Specificaties als een vlakke frequentierespons zeggen meestal niet zoveel, er zijn allerlei meetnormen, waarbij ook nog bepaalde afwijkingen mogen optreden. Zeker bij een hoofdtelefoon is een vlakke curve van 20-20.000 Hz vrij eenvoudig te realiseren, zonder dat dat per sé betekent dat ie ook perfect klinkt. En afmixen op een hoofdtelefoon blijft altijd een lastig verhaal; door het uitschakelen van akoestiek en speakers, mix je toch altijd in een wat kunstmatige wereld. In principe is het altijd beter om op monitors te mixen, tenzij de akoestiek van je studio echt heel belabberd is, of als je je zeker weet dat je mix op hoofdtelefoon 'geconsumeerd' zal worden. Ik zou een hoofdtelefoon vooral gebruiken voor detail-editting, instellen van het stereobeeld, ter controle van de speakermix of natuurlijk als je geen lawaai kunt maken vanwege buren of huisgenoten. Op een hoofdtelefoon loop je het risico dat je mix steriel en te nauw klinkt en dat je te weinig effect gebruikt. Trouwens, een hoofdtelefoon of monitor met een echt neutrale weergave klinkt vaak wat teleurstellend in vergelijking met types die vooral gemaakt zijn om 'lekker' te klinken. Verder heb je met elke hoofdtelefoon of monitorspeaker minstens een half jaar nodig om te wennen aan de klank. Ik zou in elk geval mixen op het systeem wat in de praktijk het beste resultaat geeft op allerlei andere afluistersystemen. In de praktijk is dat vaak een combinatie van meerdere monitors en hoofdtelefoons. Misschien kost het gewoon wat tijd om aan je nieuwe hoofdtelefoon te wennen.

Overigens zijn er ook verschillende softwareoplossingen om de weergave van een hoofdtelefoon aan te passen cq. neutraler te maken. Zo hebben we in Interface 209 Sonarworks Reference 4 getest, een plug-in om de weergave te corrigeren. Het programma bevat correctiecurves voor 49 hoofdtelefoons. Tester Sascha Meijer was erg te spreken over de resultaten met zijn Beyer DT990 Pro. Over of het echt werkt zijn de meningen verder verdeeld, maar het is zeker de moeite waard om dat programma eens uit te proberen.

zoeken
zoeken