Data terughalen van gewiste usb stick

vragen 10-06-2024 11:16

Het is natuurlijk enorm stom, maar ik heb een hoop belangrijke songs gewist van een usb stick. Geen idee hoe dat gebeurt is maar ik heb dus geen back-up. Valt dat nog terug te halen of moet ik opnieuw beginnen om die tracks op te bouwen?

De meesten van ons hebben vast wel eens zoiets meegemaakt. Eerst komt de verbazing, dan de paniek en tot slot de boosheid op jezelf! Vaak is het 'user error' dus per ongeluk bestanden geselecteerd en dan in de prullenbak gedonderd, maar ook door een hick-up in de stroomvoorziening, een virus of het verkeerd verwijderen van de stick kunnen de data opeens verdwenen zijn. Het belangrijkste is om na de catastrofe niets op de stick – dit geldt trouwens voor alle datadragers als cards en harde schijven - te schrijven en hem zeker niet te formatteren. Bij een harde schijf check je natuurlijk eerst je prullenbak! Want gewiste bestanden van een harde schijf komen daar terecht. Sowieso wordt bij het wissen niet de data verwijderd, maar de verwijzing naar de l,okatie van die data. Zolang er geen nieuwe data op die plek wordt opgeslagen, is het mogelijk de files terug te halen. Vandaar nooit schrijven of formateren na zo'n ongelukje! Maar bij een usb stick of datacard komen gewiste bestanden niet in de prullenbak terecht. Gelukkig zijn er programma's waarmee je de bestanden (meestal) terug kunt halen. Recuva (www.piriform.com) is bijvoorbeeld zo'n programma. De Pro-versie kost € 20,-. De gratis versie van Panda Recovery haalt maximaal 500 MB aan data terug. Gratis en beschikbaar voor PC en Mac is Data Recovery Wizzard Free (www.easeus.com). PC Inspector File Recovery

(www.pcinspector.de) is gratis en hoewel het wat warrig is opgezet werkt het goed. Je selecteert je de stick of card waar de bestanden opstonden en klikt op scan en na enige tijd zie je een lijst met gewiste bestanden. Die lijst kan behoorlijk lang zijn want alles wat je gewist hebt en nog niet (helemaal) overschreven is komt er in voor. Met een rechtsklik save je het gewiste bestand op een andere lokatie (en schijf!). Soms kun je zelfs bestanden terughalen na een zgn. quick format. Als het met standaard software niet lukt kun je terecht bij gespecialiseerde data-recovery bedrijven, maar die rekenen behoorlijke bedragen.

zoeken
zoeken