aanmelden
Laptops en audio
vragen 29-10-2012 12:03
Ik zit er over te denken om een nieuwe computer te kopen en daarbij meteen mijn desktop pc door een laptop te vervangen. Toch twijfel ik enigszins, want ik hoor verhalen over problemen met laptops. De laptop van een vriend van me veroorzaakt bijvoorbeeld regelmatig geklik en geplop in de audio-output. Zijn laptops voor intensieve audiotoepassingen eigenlijk wel betrouwbaar?

Gerard Moors

Beste Gerard,

Laptops zijn de laatste jaren steeds krachtiger geworden en ook de prijzen zijn omlaag gegaan. In dat opzicht zijn ze voor veel toepassingen redelijk concurrerend geworden tegenover desktop-pc’s. Een laptop is echter altijd een compromis tussen prijs, prestaties, compactheid en energieverbruik. Voor een desktop kan de maker vrij kiezen uit talloze onderdelen en deze combineren tot een betrouwbare computer met uitstekende prestaties. Bij een laptop is de keuze uit te gebruiken onderdelen en moederborden veel en veel kleiner, en heb je bovendien rekening te houden met formaat en energieverbruik. Dat hoeft in veel gevallen geen probleem te zijn, maar vooral bij kritische realtime toepassingen, zoals het werken met video of een daw, stuit je soms opproblemen.

Een van de grootste problemen is iets dat men Deferred Procedure Call latency noemt. Met DPC latency krijg je te maken als de processor een belangrijke taak moet uitvoeren, waarvoor allerlei andere taken, zoals de verwerking van audio, korte tijd moeten wijken. Als alle componenten snel genoeg zijn en, wellicht nog belangrijker, alle drivers optimaal geschreven zijn, hoeft die DPC latency geen probleem te zijn. In desktops levert het meestal ook geen problemen op, maar wel in sommige laptops. Dat kan betekenen dat de verwerking van audio zo lang uitgesteld wordt dat er een drop-out of plop optreedt; in feite een gevolg van het te laat aanleveren of verwerken van ‘verse’ audiodata. Het kan helpen om bepaalde ongebruikte of onnodige onderdelen van de laptop uit te schakelen in Windows apparaatbeheer, zoals netwerkaansluiting, modem,bluetooth- of infraroodvoorzieningen, de dvd-drive, energiebeheer en ingebouwde audiochips. Eigenlijk alles wat niet per se nodig is, waarbij je natuurlijk geen essentiële functies moet uitschakelen zoals harddisk, keyboard, display en noodzakelijke usb/fi rewire-controllers. Gelukkig is er ook de DSC Latency Checker, een stukje software waarmee je de DPC latency kunt meten en kunt zien of het een probleem vormt in jouw computer en of het disabelen van bepaalde onderdelen ook een verbetering oplevert (www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml).

Als je een firewire-audio-interface gebruikt, kan ook de firewire-controller in je laptop voor problemen zorgen. In de praktijk blijken eigenlijk alleen de Texas Instruments (TI) fi rewire-controllers echt betrouwbaar te zijn. Als je een ander merk hebt, of iets als een ‘OHCI IEEE1394 firewire port’ en audioproblemen ondervind, kan het gebruik van een losse ExpressCard met TI fi rewire-controller een oplossing zijn. Garanties zijn daar echter niet voor te geven, en daarom beschouwen steeds meer insiders een usb-audio-interface als een betere keuze voor een laptop.

Neemt niet weg dat er natuurlijk ook laptops zijn die wel betrouwbaar werken, maar het kan zeker geen kwaad om vooraf met de DPC Latency Checker te kijken hoe de laptop die je hebt uitgezocht zich gedraagt, en of er inderdaad een TI fi rewire-chip in zit als je een fi rewire-audio-interface wilt gebruiken. En we hebben het nu over Windows laptops; een MacBook Pro is natuurlijk een prima alternatief. Niet voor niets zie je ze zo vaak op het podium of in de dj-booth. DSP latency lijkt geen rol te spelen op een MacBook, en alle audiofuncties, zoals een low latency driver, zijn naadloos geïntegreerd in Mac OSX. Handig is ook het feit dat de fi ewire-interface meteen een voedingsspanning voert, iets wat bij Windows laptops niet het geval is. Niet dat zo’n MacBook in alles superieur is. Ze worden nogal heet, de ventilator is soms rumoerig en de batterijen gaan niet altijd even lang mee. Belangrijk is ook het feit dat de prijs aanzienlijk hoger ligt dan bij een Windows laptop.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com