aanmelden
Te weinig laag in mijn geluidskaart?
vragen 27-04-2012 08:04
Ik ben van plan een nieuwe pc aan te schaffen met hierin een goede geluidskaart. Op deze pc ga ik Steinberg Cubase 5 gebruiken. Op mijn huidige computer gebruik ik Cubase SL met een Terratec EWX 24/96 geluidskaart en een Evolution midikeyboard. Dit bevalt prima, enkel de lage tonen vind ik wat zwak. Welke geluidskaart raden jullie aan voor in mijn nieuwe pc?

Ronald Oome

Beste Ronald,

Jammer dat je niet vermeldt welke speakers je gebruikt, want als je problemen hebt met de lage tonen zou het best kunnen dat dat eerder te maken heeft met je luidsprekers dan met je geluidskaart; vooral omdat je het laag ‘zwak’ noemt. De frequentiecurve van een fatsoenlijke geluidskaart zoals de EWX is redelijk recht, dus ook het laag zal in elk geval in balans met de andere frequenties worden weergegeven.

Als alles nu goed werkt, zou ik in eerste instantie gewoon de Terratec op je nieuwe computer installeren en dan kijken hoe dat klinkt. Er is een driver voor Vista en Windows 7 voor de EWX . Het is altijd wel de moeite waard om van een kennis even een firewire- of usb-geluidskaart te lenen en te kijken of die echt anders of beter klinkt dan je huidige geluidskaart. De installatie is meestal eenvoudig en de drivers zijn achteraf eenvoudig te de-installeren. Het loont waarschijnlijk meer de moeite om eens rond te kijken naar andere luidsprekers, mogelijk een subwoofersysteem als je echt laag mist.

Zoals gezegd, zou ik van de aanschaf van een nieuwe geluidskaart niet per se een verbetering van het laag verwachten. Mocht je toch iets nieuws willen aanschaffen, dan komen in principe alle bekende merken in aanmerking: M-Audio, Presonus, Echo, Focusrite, Edirol, Motu, et cetera. Mogelijk dat vanwege de hoogwaardige clocking chips, de kaarten van onder meer TC Electronic of RME een lichte verbetering van het laag zouden kunnen opleveren.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com